Julgransjakt

Idag har vi varit ute i skogen och letat efter julgranar. Det ska vara både en utegran och en innegran. Man måste se ut en innan det blir för mycket snö och märka ut platsen så det går att hämta den närmare jul. Vi börjar väl snart vara de enda som har levande gran inomhus, men så länge orken och lusten finns så vill jag ha en levande julgran med allt vad det innebär av traskande och letande i skogen. Lite kul är det också när man väl får in den, för trots att de kan se fina ut i skogen brukar de se bedrövliga ut när man tar in dem. (klart om man jämför med en plastgran är de ju vedervärdiga) I slutändan, när alla julgransprydnader är uppsatta brukar det ändå se ganska bra ut. Och ingen gran är lik den andra.
 

Kanske blir det den här?

Höstlov

Det här är en av mina sysselsättningar nu när jag har lov. Har beställningar på ett 20-tal mössor. Förhoppningsvis ska jag hinna med lite annat också. Det är i alla fall skönt att själv få styra och bestämma över dygnets timmar.
 

Höstlov!

Äntligen! Om typ 3 timmar och 40 minuter får jag det efterlängtade höstlovet. Åker upp till Myrheden ikväll och resten av veckan kommer att tillbringas där. Fastän jag trivs bra på och med mitt jobb så kan det behövas tid till att ladda batterierna.
 
 

Vardagssysslor

När det inte händer något speciellt får jag väl berätta om något typiskt tråkigt som vi sysslar med på vår fritid här i stan. Ikväll har vi förutom det vanliga med mat, tvätt och sånt rensat vattenlåset till tvättstället. Tänk vad som fastnar och bildas där! Usch! Nu är det i alla fall rent och det tar undan av bara den när man spolar vatten i tvättstället. Tråkigt? Ja! Nödvändigt? Ja!
 
 
 
 
 

Avokadoplanta

I somras satte jag ner en avokadokärna i en kruka och placerade den ute i växthuset. Hade inga stora förhoppningar om att det skulle bli något. Dröm om min förvåning när det efter ca 3 veckor - 1 månad började spira i krukan. Nu har jag tagit hem den till stan, i hopp om att den ska överleva vintern.
 
 
Ganska fin!?

Besök

Det är alltid roligt när barnen tittar förbi. Nu bor ju både Jonny och Kajsa längre bort och tittar sällan förbi. Alex bor ju fortfarande hemma (1 mån till) så det är ju bara Simon o Sara  som kommer och hälsar på nu för tiden. Idag var det bara Simon och "småttingarna" som kom eftersom Sara var förhindrad. De små raringarna blev kvar, de ska stanna och sova över här och hålla Alex sällskap i morgon.
 
"Snyggisar"
 

Ovanlig gäst vid fågelbordet

Nötväcka  Sitta europaea

     Nötväcka © Steve Dahlfors

Latinskt namn: Sitta europaea - vilket betyder, europeisk hackspett.

Typiska kännetecken: 15 cm. En kortstjärtad och  kraftigt byggd fågel med förhållandevis stort huvud och lång, rak,  mejselformad näbb. Översidan är blågrå och genom ögat går ett svart  streck. Undersidan är hos hanen ljus med kraftigt rödbrunt på  kroppssidorna och under stjärten. Honan är något blekare tecknad liksom  ungfåglarna. Könen nästan lika. Den enda fågeln som kan klättra nedför  en stam med huvudet före.

Finnes: Nötväckan förekommer tämligen allmänt i  lövskog, blandskog och trädgårdar i södra och mellersta Sverige. Den är  mindre vanlig norr om Dalälven.

Äter: Insekter, larver, puppor, spindlar och under vintern gärna frön och nötter. Den är även en flitig besökare vid fågelborden.

Läte: Mycket högljudd och har ett flertal olika kontaktläten. Sången är ljudlig och genomträngande och består av en serie visslingar.

Häckar: I gamla hackspettbon och i holkar, vars  ingång den kan mura igen med lera till passande storlek. Honan bygger  ensam boet med tallbarkflagor som läggs på en bädd av träflis. Honan  matas av hanen under ruvningen.

Nötväckan är en av våra mest utpräglade stannfåglar. Så vitt man  känner till, lämnar de gamla fåglarna aldrig sina revir. Även  ungfåglarna är mycket stationära. Den ungfågelspridning som sker, berör  sällan några längre avstånd. Antalet häckande par har varit svårt att  uppskatta, men man vet att arten har ökat kraftigt under perioden  1985-1993, då beståndet mer än fördubblades.

Nötväckan går i Sverige under flera namn: i Bohuslän blåspit, på  Gotland murspit, i Närke trädrännare, musveta och eremit, ibland också  grå hackspett, i Västergötland nötknäppare och nötpacka.

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck

Den här fågeln har nu gästat oss i några veckor. Känns lite kul eftersom den inte är speciellt vanlig i de här trakterna. Sen såg jag faktiskt en gråspett komma flygandes förbi idag också. Tyvärr visade den sig inte något mer. Fantastiskt kul med fåglar i alla fall.


Kyla

I natt har temperaturen legat på -11 grader och det är riktigt frostigt och kallt utomhus. Som tur är har Micke skaffat hit ved så att vi kan elda och slippa att frysa inomhus. Håller en temp på ca 25 grader här inne. Govärme!
 

Ett kylslaget Myrheden
 
 

Vinter

I gårdagens inlägg pratade jag om den mörka hösten som idag helt plötsligt blev vinter när vi fick den första snön och temperaturen nu ligger en bra bit under nollstrecket. Då tänker jag på det varma, sköna slutet av juli när Kajsa och Milo var hemma. Då var vi mycket ute, vi badade, satt på uteserveringar och fikade och tillbringade många timmar i "karpen". (parken)
 
Här lekte jag och Milo många timmar.

Höst

Känns lite tungt med hösten, det är mörkt både när man stiger upp och när man kommer från jobbet. Tur i alla fall att det finns några ljuspunkter att glädjas åt, tex att det snart är höstlov (v. 44) och att det faktiskt är rätt så mysigt att få krypa upp i soffan och tända lite ljus. Dessutom så finns ju alla lediga helger. Finns det något så härligt, uppfriskande och vackert som att få vara ute en klar höstdag?
 
Ikväll blir det soffmys framför tv-n.

Paket

Nu har det börjat komma julklappar/födelsedagspresenter! :)
 
 

Mer uteliv

Fortsätter från föregående inlägg med vårt uteliv i går. Efter vi cachat drog vi vidare för en skogspromenad med Elly. Trots snålblåst var det riktigt uppfriskande.
 
Vi åkte förbi jaktlaget för att höra så de inte skulle jaga där vi skulle gå. De hade jagat klart och fyrhjulingen stod på släpet...
..och de skjutna älgarna med.
Då var det bara för oss att ge oss ut i skogen. Micke trodde kanske att det skulle bli någon skogsfågel men de skrämde jag och Elly bort.
 
 

Uteliv

Kände idag att jag var tvungen att komma ut och få lite frisk luft efter att mest varit inne i helgen. Det blev en liten tur ut i skogarna runt Fågelberg där någon lagt ut en cache som vi letade rätt på. Faktiskt ganska trevligt att komma ut på lite nya äventyr i nya trakter. Faktum är att det är skillnad på skog och skog! :)
 
 

Barnmössor

Förmiddagens sysselsättning, att sy de mössbeställningar jag hade + en ny liten mössa till Kajsas lilla bebis. Sen blev det några dregglisar av bara farten.
 

På gatan där jag bor...

...är det riktigt fint. Det är en lugn gata trots att den ligger så nära centrumkärnan. Det tar väl ca 1 minut till själva gågatan där de flesta affärerna ligger. Jag ångrar inte en sekund att vi skaffade lägenhet i stan, nu när vi också har stugan att åka till. Tänk att både ha tillgång till stan med dess utbud och Myrheden och tystnaden och lugnet.
 
Storgatan
Vårat hus
 

Till Milo

Eftersom familjen Wimmer bor i Österrike så träffas vi ju inte särskilt ofta. Då får man försöka glädjas åt varandra genom skype, telefon och post. Även såna små saker, som några av Milos bilar som han lekte med när de var här i somras skänker glädje när man ser dem. Därför nämns jag inte plocka undan dem, utan de får vara kvar och samla damm i bokhyllan. :)
 

Återupptagande

Som ni märkt så har bloggandet legat nere under en längre tid, beroende av brist på både motivation och brist på idéer. I alla fall så ska jag börja om att blogga, mest för min egen skull, (det är bra att ha som en dagbok) dels till Kajsa och Milo. Trots att vi hörs nästan varje dag kanske även de mest vardagliga sakerna här i norr kan vara kul för de att se och höra om. Så nu jädrar ska jag blogga igen!
 

"Lånar" en bild från Kajsas blogg från i somras när hon och Milo var hemma och var på "svensbylijda" och hälsade på lammen.